Dobrovoljno darivanje krvi

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka je čovjek-darivatelj krvi. Svi mi, kada nam zatreba krv kao lijek, ovisni smo samo o dobrovoljnim darivateljima krvi.
Gradsko društvo Crvenog križa Kutina promotor je dobrovoljnog davanja krvi na prostoru svoje nadležnosti. U suradnji s aktivima dobrovoljnih davatelja krvi i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu Zagreb – Petrova 3, okuplja i organizira davatelje krvi po mjestu stanovanja, rada i školovanja.

Tko je dobrovoljni darivatelj krvi?

Dobrovoljni, neplaćeni darivatelj krvi je svaka zdrava osoba koja daje krv, plazmu ili druge sastojke krvi dobrovoljno i za to nije plaćena niti u novčanom niti u nekom drugom obliku koji bi mogao biti zamjena za novac.

Osnovna načela davanja krvi su:

Kako se postaje dobrovoljni darivatelj krvi?

JEDNOSTAVNO – Prvi korak u dobrovoljnom davanju krvi počinje odlukom da želite pomoći onima u potrebi darujući najvrjednije što možete – krv i tako spašavati živote ljudi.

Javite se u društvo Crvenog križa u vašem mjestu stanovanja i informirajte se o terminima održavanja akcija davanja krvi. Postati dobrovoljni davatelj krvi je privilegija zdravih osoba koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

dobrovoljno darivanje krvi

Tko može darivati krv i koliko često?

Krv može darivati svaki čovjek dobrog općeg zdravstvenog stanja od 18 do 65 godina, a do 70 godina jednom do dva puta godišnje nakon pregleda i odluke liječnika specijalista transfuzijske medicine. Krv se prvi puta može darivati do 60 godina života.

Muškarci, darivatelji pune krvi smiju dati krv do 4 puta godišnje, s razmakom od 3 mjeseca između darivanja krvi. Žene, darivateljice pune krvi, smiju dati krv do 3 puta godišnje s razmakom između darivanja od 3 mjeseca.

Postupak darivanja krvi

Darivatelj je u ugodnom poluležećem položaju dok laganim stiskanjem šake puni vrećicu za krv koja je sterilnom iglom i sistemom vezana za njegovu venu u lakatnoj jami. Naravno, tu vezu uspostavljaju educirani i iskusni punkteri. Sav pribor i materijal koji se koriste pri venepunkciji su sterilni i za jednokratnu uporabu. Svaka osoba daruje 450 ml pune krvi. Iz sistema se svaki put izdvajaju dvije epruvete i to jedna za potvrđivanje krvne grupe, a druga za serološka testiranja. Davatelju nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok.

Sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.

vrednovanje humanosti darivatelja krvi

Tijekom darivanja krvi ne postoji mogućnost zaraze davatelja. Sav pribor za uzimanje krvi – igle, plastični sistemi, plastične vrećice i ostali materijal koji se koristi pri uzimanju krvi su sterilni i za jednokratnu su uporabu. Pribor je napravljen na način koji onemogućuje njegovu ponovnu uporabu.

Tko ne smije davati krv?

Oko 10% darivatelja se tijekom pregleda odbije. Oni mogu biti privremeno ili trajno odbijeni. Razlog odbijanja uvijek je opasnost od uzimanja krvi za darivateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje. Krv ne smiju davati osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, neispavane osobe, osobe koje su na dugotrajnoj dijeti i osobe s rizičnim ponašanjem. Darivatelju koji je odbijen iscrpno se objasne razlozi zbog kojih ne može dati krv i daju mu se odgovori na sva njegova pitanja.

Navedeni, samo su neki od razloga privremenog odbijanja. Konačnu odluku donosi liječnik prilikom pregleda i razgovora s dobrovoljnim davateljem prije samog čina davanja krvi.

Osobe koje ne mogu dati krv, mogu pomoći i kao animatori dobrovoljnog davanja krvi u svojoj sredini.
Osobe koje uzimaju lijekove obvezno moraju to kazati liječniku tijekom liječničkog pregleda prije davanja krvi. Lijekovi se mogu prenijeti krvlju i u bolesnika izazvati neželjeno djelovanje. Ovi podaci otkrivaju se u tijeku razgovora s darivateljem i njegova pregleda. Molimo budite iskreni pri svakom liječničkom pregledu za davanje krvi. Izrecite liječniku svoje sumnje jer time štitite i svoje i tuđe zdravlje. Postati darivatelj krvi je privilegija koja sadrži i odgovornost prema bolesniku.

Ako ne možete dati krv – NE OČAJAVAJTE!
Pomoći možete i kao animator davalaštva krvi u svojoj sredini. Javite se u svoj Crveni križ!

Može li čovjek davanjem krvi dobiti AIDS?
NE – to nije moguće! Davanjem krvi ne može se dobiti niti AIDS niti bilo koja druga bolest. Pribor koji se koristi prigodom uzimanja krvi je zapakiran, sterilan i za jednokratnu uporabu.

Može li davanje krvi biti štetno za ljudsko zdravlje?
NE – zdrav organizam ima uvijek dovoljne količine krvi (oko 5 litara). Dobrovoljnim davanjem krvi ujedno kontroliramo naše zdravlje. Prilikom svakog davanja krvi, davatelj prolazi liječnički pregled, kontrolira nivo željeza u krvi, a njegova krv se testira na AIDS, hepatitis i sifilis.

Određuje se i pripadnost krvnoj grupi (A, B, AB, O; svaka može biti Rh + ili Rh -).

Tko ne smije davati krv?

Trajno se odbiju od davanja krvi osobe koje su bolovale ili sada boluju od teških kroničnih bolesti dišnog i probavnog sustava kao i osobe koje boluju od bolesti srca i krvnih žila, zloćudnih bolesti, bolesti jetre, AIDS-a, šećerne bolesti (osobe liječene inzulinskom terapijom), živčanih i duševnih bolesti. Trajno se odbijaju osobe koje su zbog svog ponašanja ili aktivnosti izložene riziku dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju. Za više informacija o krvi, krvnim pripravcima i darivanju krvi posjetite stranicu Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba

(informacije su djelomično preuzete s http://www.hztm.hr/hr/content/2/darivanje-krvi/ )

IZBORNIK