Apeli za prikupljanje pomoći za žrtve nesreća

Prikupljanje humanitarne pomoći u slučajevima izvanrednih situacija pokreće se upućivanjem poziva za pomoć – apela za prikupljanje pomoći za ugroženo i stradalo stanovništvo

Apel je mehanizam svih komponenti Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji se temelji na principu „Jaki pomažu slabima“. Nacionalno društvo Crvenog križa ili Crvenog polumjeseca u dogovoru s Vladom svoje zemlje upućuje Apel za pomoć Međunarodnoj federaciji društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC). Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prosljeđuje taj Apel svim komponentama Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Apel se može odnositi na prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo ili stradalo stanovništvo u Republici Hrvatskoj ili na prikupljanje humanitarne pomoći za ugroženo ili stradalo stanovništvo u inozemstvu.

Apelom se humanitarna pomoć prikuplja u obliku materijalnih dobara i financijskih sredstava, što ovisi o vrsti krizne situacije i uočenim potrebama.

Mogućnosti za odgovor na ovakav Apel, ovisno o potrebama i zahtjevima tražitelja pomoći, su:

Apeli za pomoć se koriste i na nacionalnoj razini, odnosno, neko društvo Crvenog križa upućuje preko Hrvatskog Crvenog križa Apel za pomoć u velikoj nesreći ili katastrofi.

Gradsko društvo Crvenog križa Kutina bilo je i korisnik humanitarne pomoći prikupljene kroz Apele, osobito tijekom Domovinskog rata.

crveni križ 3d

IZBORNIK