Zapošljavanje teško zapošljivih i skrb o starijim i nemoćnim osobama – „Zaželi – program zapošljavanja žena“

Ministar Marin Piletić u Sisku je 28. prosinca uručio 15 ugovora vrijednih više od 14 milijuna kuna za projekte koji se provode u sklopu Poziva „Zaželi“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

Istaknuo je tom prilikom kako će se provedbom tih ugovora omogućiti zapošljavanje 252 žena, koje će pružati uslugu potpore i podrške za 1 602 starijih i nemoćnih osoba u svojim zajednicama u sljedećih šest do osam mjeseci.

Naglasio je i kako se uz važan segment zapošljavanja žena, kroz Zaželi potiče i socijalno uključivanje, povećanje razine kvalitete života i skrbi za brojne starije i nemoćne osobe sugrađane.

U sklopu prve i druge faze Programa Zaželi samo u Sisačko-moslavačkoj županiji provedena su 54 projekta ukupne vrijednosti više od 132 milijuna kuna, dok će u trećoj fazi Programa, koja se trenutno provodi, biti ugovoreno 25 projekata vrijednih više od 25 milijuna kuna uz pomoć kojih će se zaposliti gotovo 500 žena koje će skrbiti za više od tri tisuće naših starijih i nemoćnih osoba.

Dodao je i kako će se kroz nadolazeći Europski socijalni fond plus, za jedinice lokalne i regionalne samouprave osigurati značajna sredstva koja će omogućiti ravnomjernu pokrivenost socijalnih usluga na području čitave Republike Hrvatske, konkretno za Program Zaželi predviđeno je financiranje u iznosu od 130 milijuna eura.

U skrb o starijima u narednom razdoblju ulagat će se i kroz infrastrukturu prilikom čega je ministar Piletić podsjetio kako je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike prošli tjedan objavilo Poziv za izgradnju i opremanje centara za starije za što je osigurano 370 milijuna kuna kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a na koji se mogu prijaviti jedinice lokalne samouprave, dok će županije biti partneri.
Centri za starije osobe osigurat će nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba koje su potpuno funkcionalno ovisne o pomoći druge osobe. U Centrima će se osigurati i pružanje izvaninstitucijskih usluga u zajednici, a kojima je svrha omogućiti što duži ostanak starije osobe u svome domu.

Uručenju ugovora prisustvovali su ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar te župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak.

„Program Zaželi je izvrstan za Sisačko-moslavačku županiju i upravo se na našem području najbolje vide dva osnovna cilja, koje se želi ostvariti, a to je zapošljavanje teško zapošljivih žena i skrb i briga o našem starijem stanovništvu, osobito o onima koji žive u ruralnom području. Na SMŽ imamo otprilike 25 % stanovnika starijih od 65 godina. Iskoristio bih ovu prigodu i zahvalio ministru Piletiću, Vladi RH na omogućavanju zapošljavanja 262 žene na području Županije i na skrbi za 1602 krajnja korisnika. Naravno, hvala i onima koji su se prijavili na poziv Ministarstva, jer na njima je najveći teret posla,“ rekao je u ovoj prigodi župan Celjak.

Među potpisnicima ovih Ugovora bio je i HRVATSKI CRVENI KRIŽ – GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KUTINA za „Program zapošljavanja žena u gradu Kutni i općini Velika Ludina – faza III“ 494.220,00 HRK

IZBORNIK